TÜM ÜRÜNLERDE KARGO BEDAVA!
Ballı Şifa Reçeteleri
Çayınıza Kaç Damla Bal Alırsınız?

İnsan tarafından bilinçli olarak üretimi M.Ö. 4000 yıllarına ve tüketimi ise daha eskilere dayanan bal tarih boyunca insan beslenmesi ve sağlığı açısından önemini almış, mağara resimlerine konu olmuş ve keşfedildiği günden bugüne değin
besinler arasında belki de en gizemlisi olarak dikkatleri üzerinde toplamayı başarmıştır. Küçücük bir canlının binlerce çiçeği dolaşarak insana sunduğu balın insan sağlığı için yine yadsınamaz öneme sahip olduğu kabul edilen bitkilerin ve özellikle de onlara ait çiçeklerin özsuyundan oluşturulması insanların ilgisinin artmasına neden olmuştur.
İçeçeklerle birlikte bal tüketmek isteyenlerin ençok sorduğu sorular, yeşil çaya bal katmak faydalı mı, çaya bal konulur mu, çaya bal katmak faydalı mı, zararlımı, çaya bal koymak bala zarar verir mi? başlıkları aldında toplayabiliriz. Yazının devamında sebepleriyle detaylı bir biçimde açıklayacak olsakta sizleri daha fazla merakta bırakmadan en sonda söyleyeceğimiz cümleyi en başta söyleyelim. Yeşil çayınıza, bitki çayınıza, siyah çayınıza, ıhlamura, adaçayına hatta kahvenize, sütünüze bile gönül rahatlığı ile bal ekleyebilir, içeçeklerinize bal koyabilir, doya doya tüketibilirsiniz.
Balı bir sıvıyla birlikte tüketmek balın müthiş değerlerini adeta katlayarak balın faydalarını daha etkin hale getirmektedir. Ayrıca sofra şekerinden, beyaz şekerden, esmer şekenden ve diğer tatlandırıcılardan çok daha özel bir tatlı olan bal ile içeçekleriniz tatlandırmak boş kalorilere veda etmenizi sağlar. Bal diğer tatlandırıcılar gebi sadece şeker değer, mineral ve vitaminlerde içerir.
İnsan beslenmesinde alınması zorunlu görülen enerjinin çay şekeri olarak bilinen sakkaroz yerine balla alınması sağlık açısından ayrı bir öneme sahip bulunmaktadır. Sakkarozun organizmada emilebilmesi için enzimlerle basit şekerlere indirgenmesi gerekmektedir.
Bu reaksiyon için gerekli olan enzimler ise sindirim sistemi üzerinde tahriş edici bir etkiye sahiptir. Fazla sakkaroz kullanımı kanda kolesterolün yükselmesine, damarların sertleşmesine ve kilo almaya neden olur. Baldaki şekerler ise doğrudan organ ve sistemler içerisine girerek hazır enerji olarak kullanılırlar. Bal karaciğerde glikojen düzeyini yükselterek metabolik olayların hızlanmasına, detoksik etkisinin artmasına neden olmaktadır.
Alkol alanların bal yemesi insanın bu uygulama sonucu duyduğu rahatlık nedeniyle geliştirdiği bir alışkanlıktır. Bal kolay sindirilen bir madde olup diğer besinlerin de emilimini ve yararlanma düzeyini yükseltir. Bu nedenle, hastalık ve nekahet sırasında daha çabuk toparlanmaya yardımcı olur. Özellikle hastalık dönemlerinde çokça tükettiğimiz nane limon, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çaylarının etkisini çayınıza bal ekleyerek daha etkin hale getirebilirsiniz.
Yukardaki bilgiler ışığında şuna rahatlıkla söyleme mümkündür, bal ile normal sofra şekeri kıyaslandığı zaman balın şekere oranla faydası çok daha fazla düzeydedir.
Normal geleneksel siyah çaydan tutunda, ıhlamur, adaçayı, nane-limon gibi tüm bitkisel kökenli çaylarda balın tatlandırıcı olarak kullanılması uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Yakın dönemlerde yapılan araştırmalarda balın bitki çaylarının antioksidan değerini 60 kata varan oranlarda arttırdığı ortaya konulmuştur.
Bal bu özelilği ile basit bir tatlandırıcıdan öte içeceklerinize ekstra nitelik ve değer kazandıracak bir gıda olarak ortaya çıkmaktadır
Halkımız arasında yanlış bilinen bir bilgide sıcak içeceklere bal koymanını zararlı olduğu şeklindedir.
Burada bala zarar verilecek etmen sıcaklık olarak dile getirilmektedir. Fakat balın yapısını bozacak ve ona değer kaybettirecek sıcaklıkların daha yüksek miktarda veya uzun süreli olması gereklidir. Yani bir bardak sıcak çaya, ıhlamura, yeşil çaya bal eklemek bal için olumsuz bir durum oluşturmaz
Kaynak: Arı Ürünleri ve Sağlık, Apiterapi S. 22