TÜM ÜRÜNLERDE KARGO BEDAVA!
GERÇEK BİR BAL NASIL OLMALI?
Ve gerçek bal üretmek için ne yapılmalı?
Günümüzde hızla endüstriyelleşen gıda endüstrisinden insanlığı şifa olarak sunulan bal ve arı ürünleri de tabiki nasibini aldı. Üretim maliyetlerini aşağı çekmek, ürünlerin satışını kolaylaştırmak, raf ömürlerini uzatmak için endüstriyel işlemler geliştirildi, uygulandı ve hala uygulanmakta.
Gıda işleyicileri gibi gıda üreticileri de maalesef bu deformasyondan kurtulamadı. Nitelikli, doğal, kalıntısız, insan sağlığı için faydalı ürünler, yerini gerek zorunlu sebeplerden gerekse ticari kaygılardan ötürü endüstriyel gıdalara kaptırdı.
Peki bu endüstriyelleşme, sanayileşme, rekabet ve çevre koşulları içinde gerçekten SAF BAL ve ARI ÜRÜNLERİ üretmek mümkün mü?
EVET mümkün. Buyrun nasıl oluyor anlatalım.
Aşağıdaki grafikte + butonlarına tıklayarak Toroslar'dan sofranıza balın yolculuğunu tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz.
Çevresel kirlenmelerden uzak yüzlerce tür bitkiye sahip Toroslar'ın eteğindeki yaylamızdan çicek nektarları arılarımız tarafından kovana taşınır.
Bu aşamada aşılarımınız bakımı ve kontrolünde organik ve doğal üretim teknikleri kullanılır.
Bal üretim aylarında balda kalıntı riskini önlemek için organik olsun veya olmasın hiçbir madde kovanlara uygulanmaz.
Dinlendirme işlemi tamamlarak dolum aşamasına gelen ballarımız akışkan kıvandadır. Bu aşamada balın tartılarak kavanozlama işlemi yapılır. Steril hale getirilmiş kavanozlara 1000 gr ve 500 gr şeklinde dolum yapılır.
Bu dolum aşamasında da balın yapısına zarar verecek hiçbir endüstriyel işlem, ısıtma, soğutma, filtreleme vb. işlem ballarımıza tatbik edilmez. Hasat sonrası süzülüp, dinlendirilip dolumu yapılan ballarımız, bala zarar veren ısı ve ışık etmenlerinde korunmuş bir ortamda ışık görmeyecek biçimde depolanarak. Siristat Bal severlerin sofrasına gideceği anı beklemeye başlar.
Zümrüt renkli Toroslar'dan başlayan balın yolculuğu sofranızda son bulur. Ürünlerimizin tamamının uygun saklama koşulları etiket bilgileri ve tüketim şekli üzerinde yazılıdır.
Bunca zahmet, uğraş vem ücadeleye değer verip ürettiğimiz ürünleri sofrasına layık görenlere sonsuz teşekkür ederiz. Ailemiz bildiğimiz sizler için bu üretim serüveni hep devam edecek. Ne diye
#AFİYETŞİFAOLSUN diye.
Karakovan petek ballarımız kovandan alındığı gibi özel steril edilmiş şeffaf pleksi kaplar içine alınır. Ürünler ağırlıklarına göre tartılır ve etiketlenir. Karakovan petek ballarımızın gramajları farklılık gösterir her disk bal yoğunluğu doluluk oranı ile ilgili olarak farklı ağırlıktadır. Balın size doğal haliyle sunulması için bu petekler parçalanmaz, eksiltilmez içine ilave yapılmaz. Kovandan çıktığı haliyle paketlenip sizlerin beğenisine sunulur.
Süzme ballarımızın sizlere ulaşması için geçmesi gerekli son aşama sağım aşamasıdır. Kendi bünyemizde krom paslanmaz ekipmanlarla hiçbir ısıl ve endüstriyel işleme girmeden peteklerimizden ballar süzülür. Bu işlem sırasında ısıtma, soğutma, filtreleme vb. hiçbir işlem tatbik edilmez. Amaç sadece petek gözlerindeki balı toplamaktır. Paslanmaz krom makine ve ekipmanla, hijyenik ve sağlıklı koşullarda balın doğal yapısına zarar vermeden ballarımız süzülür. İçindeki süzme işleminden kaynaklanan petek ve kaba kalıntıların ayrıştırılabilmesi amacıyla sadece bu kalıntıları yakalacak elekten geçirilir. Ve ballarımız ısı, ışık, nem gibi balın değerini düşürecek etmenlerden ayrıştırılmış bir ortamda dinlendirme aşamasına alınır.
Balın dinlendirme yapılmasındaki amaç süzülme işlemi sırasında hava kabarcıklarının oluşturduğu köpüklenme ve balın akışkanlığından gözden kaçan materyallerin balın üst yüzeyine toplanmasını sağlamaktır. Ballarımız süzülme işlemi sonrası yaklaşık 7 gün uygun koşullarda dinlenmede bırakılır. Sonra üstünde oluşan köpük tabakası alınarak dolum bölümüne geçilir.
Ballarımızın hasadı ve balın olgunlaşmasıyla yapılır. Bu aşama arıların balın fazla suyunun uçurması ve balın içindeki suyun nektardan bala dönüşümü anlamına gelir. Olgunlaşmış bir balda %15 ile %20 arasında su bulunur. Eğer ballarımızda bu aralık yakalanamazsa ballarımızın hasat işlemi yapılmaz.
Arılığımızda gerek gözlemleyerek, gerek refraktometre cihazlarıyla yapılan ölçümler sonrası balın hasadına karar verilir. Balın olgunlaşma kalitesi balın prolin ve diastaz değerlerine etki eden unsurlardandır. Bu yüzden en hassas olduğumuz ve titizlikle yönettiğimiz ve takip ettiğimiz bir süreçtir.
Olgunlaşan ve arı tarafından sırlanan peteklerin sizlerin sizlerin sofrası yolculuğu bu aşamadan sonda başlar.
Karakovan petek ballarımız hiçbir işleme tabii tutulmadan ambalajlanmaya alınır. Süzme işlemi yapılacak peteklerimiz süzülme işlemi için ayrılır.
Saf, gerçek, katkısız, kalıntısız bal üretmek, arılarımızı hastalıklardan korumak ve güçlü tutmak için onları zengin polen ve nektar kaynaklarının olduğu doğal ortamlara taşıyoruz.
Yüzlerce arı kovanı yılda tam 4 noktaya taşıma yapılır. Bunlardan bu üretim ve bakım alanlarımızdan sadece 1 tanesinden Toros Dağlarından bal hasatı yapılır. Geri kalan üretim noktalarındaki bal arının kendi besini ve gelişimi için arının hakkıdır ve hasat edilmez.
İşte yılda yüzlerce kovanın taşınmasıyla 25000 km den fazla kat edilen bal yolculuğu balımızın katkısız ve kalıntısız olmasını sağlar. Çünkü arı gerekli besin ihtiyacını doğadan sağlar. Buda onu sağlıklı yapar ve arı hastalıklardan korur. Arının besin ihtiyaçları karşılandığı için ek besleme yapmaya gerek kalmaz. Arımızın taşındığı alanlar tarımsal alanlar olmadığı için balda kalıntı bırakacak zirai ilaç vs kalıntılar balda bulunmaz
Yorucu ve uzun bir sezon sonunda hasat, sağım, dolum ve paketleme işlemi tamamlanan bal ve arı ürünlerimiz için ön sipariş kaydı oluşturan müşterilerimiz öncelikli olarak dağıtım yapılmaya başlanır. Sosyal medya hesaplarımız, whatsapp sipariş hattımız ve web sitemiz üzerinden sadece bu satış kanalları üzerinde ballarımız ve arı ürünlerimiz sizlerin beğenisine sunulur. Saat 15.00'e kadar verilen ödemesi yapılan siparişlerin kargo çıkışı aynı gün içinde yapılarak kargo bilgileri müşterilerimize iletilir. Kargolarımızın tamamı ücretsizdir. Sağlıklı koşullarda üretilip paketlenip depolanan ürünlerimizin sofranıza giden yolculuğuda aynı özen ve hassasiyetle devam eder. Ballarımız hava yastıklı özel ambalaj ve ışık görmesini engelleyici dış kutu olmak üzere 2 katmanlı bir paketlemeyle sizlere gönderilir. Soğuk zincir ürünlerimiz özel buz aküleriyle yalıtımlı strafor ambalajlar içinde gönderim yapılır.
Soğuk zincir ürünlerinin (yaş arı poleni, arı sütü) sağlıklı ve sıkıntısız bir biçimde size ulaşması için özel strafor yalıtımlı bir ambalaj içinde gönderim yapılır. Bu ürünlerimizin kargo çıkışı cuma, cumartesi ve 2 günü aşkın süren tatil günleri öncesi yapılmaz. Ürünlerin sizlerin sofrasına sıkıntısız ve sağlıklı bir biçimde ulaşması için yapılan bir çalışmadır.
Arılarımızın bakımı ve kontrolünde hastalıklar ve arıya zarar veren parazit vb mücadelelerinde öncelikli yöntem her zaman organik ve doğal yöntemler seçilir.
Arılığımızda bal akımı dediğimiz ve balın hasat edileceği zamanlarda haziran ayından balın hasat edileceği ana kadar hiçbir şekilde kovanlarımıza organik olsun veya olmasın ilaç, kimyasal, koruyucu vb. balda kalıntı bırakacak unsurlar kullanılmaz.
Buda balımıza zarar verecek tüm etmenlerin ve unsurların bertaraf edilmesi anlamına gelir
Sevmiyoruz, Yapmıyoruz, Kullanmıyoruz.
Bal şifa dolu bir besin maddesi olmakla birlikte maalesef günümüzün çevresel ve kimyasal kirlenmelere de maruz kalmaktadır. Siristat Bal olarak bizler balın hem kalitesini hem içeriğini etkileyen bu tarz faktörlerden uzakta tamamen doğal şartlarda bilinçli arıcılık yaparak bal üretiyoruz. Amacımız kahvaltı soframız için bir tatlı üretmek değil, şifalı, temiz, faydalı, katkısız bal ve arı ürünleri üretmek bunu paylaşmak. Bunun için, sevmiyoruz, yapmıyoruz, kullanmıyoruz.
Tarımda kullanılan ilaçlar, gübreler hem arılar hem bal için ciddi anlamda tehlikeler taşır. Tarımda kullanılan mücadele ilaçları bitki üzerinden arılar yoluyla kovana taşınıp kimyasal kirlenmelere sebep olabilmektedir. Arı tarafından toplanan nektar ve polen bala dönüştüğü zaman bal aracılığıyla insan vücuna geçmekte tarımsal kirlenmelerin etkileri insana taşınmaktadır. Günümüzde maalesef bilinçsizse ve daha fazla üretim odaklı olarak yapılan tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkileri her geçen gün insanlar açısından giderek artan bir risk taşımaktadır.
EN DOĞAL BAL için BİZ Böyle YAPIYORUZ; Temiz, sağlıklı, doğal bal üretmek ve gıda güvenliği amacıyla hiçbir tarımsal alanda arıcılık yapmıyoruz, bal üretmiyoruz.
EN DOĞAL BAL için BİZ Böyle YAPIYORUZ;
Sanayi üretimine ve insan yerleşimine kapalı bal üretim sahamız Toros Dağları'nın doğal, yüksek rakımlı dağ yaylalarıdır. İnsan yerleşimi küçük yayla evlerinden ibarettir. Bu nedenle arıcılık çalışmalarının yapıldığı üretim alanımız kirlenmemiş Toros Dağları'nın mis gibi temiz havasına sahiptir.
Balımızın kalitesine güveniyoruz. Çünkü;"SAF""KATKISIZ""KALINTISIZ"
Analiz Raporlu Ürün
Ballarımız her hasat sonrasında akredite ve üniversite laboratuvarlarınca 10-15 farklı analize tabi tutulur. Bu analiz raporları detaylı biçimde sizlerle paylaşılır.