TÜM ÜRÜNLERDE KARGO BEDAVA!
Bal
Şeker Yerine Gerçek Balı Seçmek İçin 6 Neden

Tatlı düşündüğünüzde ve aklınıza gelen ilk şey şekerdir. Tatlılığı genellikle sofra şekeri ile ilişkilendiririz, ancak diğer birçok doğal tatlandırıcı
türünün onun yerini alabileceği gerçeğini gözden kaçırma eğilimindeyiz. Şekerin en yaygın ve doğal olarak bulunan ikamesi baldır. Hem bal hem de sofra şekeri, tatlılıklarından sorumlu olan glikoz ve fruktoz gibi doğal şekerlere sahip olsalar bile, iki tatlandırıcı doku, tat, bileşim ve besin içeriği açısından birbirinden oldukça farklıdır. Bununla birlikte, bu karbonhidratların her birinin bileşimi farklıdır ve bu da besin değerlerinde farklılıklara yol açar. Şeker yerine balı tercih etmenizin başlıca nedenlerinden bazılarına bir göz atalım.
Şeker ve bal karşılaştırması
Şeker ve bal karşılaştırması yaparsak şeker sadece basit tatlıdır bal ile vitamin mineral ve enzimler içeren bir tatlıdır. Bal şekere göre daha sağlıklıdır.
Doğal balda şeker oranı
Doğal balda şeker oranı balın organik yapısında %80 oranıa ulaşır. Fakat bu şeker doğal meyve şekerleri olan fruktoz ve glikozdan meydana gelir. Gerçek bir balda yapay şeker yani arının çiçeklerden almadığı şeker bulunmamalıdır. Beyaz şeker olarak bildiğimiz parcar şekeri bal şekerinden kimyasal yapı olarak farklıdır. Bu şeker türü sakarozdur
Gerçek balda şeker oranı
Genel olarak bal yaklaşık %80 değişik şekerler, %17 ise sudan meydana gelmektedir. Geriye kalan %3'lük kısım enzimler olmak üzere değerli maddelerden oluşmaktadır (Anonim 2002, Şahinler ve Gül2004, Şahinler ve ark. 2007).
Balın asıl bileşenlerini şekerler oluşturur. Bunun yanında baldaki şekerlerin büyük kısmını monosakkaritler (glikoz ve fruktoz) az bir kısmını ise oligosakkaritler (disakkarit, trisakkarit, tetrasakkarit) oluşturur. Bal arılarındaki invertaz enzimi yardımı ile sakaroz; glikoz ve fruktoza dönüştüğünden, baldaki şekerlerin büyük bir kısmı fruktoz ve glikoz şeklindedir. Fruktoz ve glikoz bal karbonhidratlarının %85–90'ınını oluştururlar (Kurt ve Yamankaradeniz 1982, Anklam 1998, Artık 2004, Erdoğan 2004). Sunay ve ark. (2003) glikoz miktarını çiçek balında %30.02–41.30, ortalama %35.43 olarak belirlemişlerdir. Çalışılan bal örneklerinde glikoz miktarı %19.08–33.87 (ortalama %27.61) olarak tespit edilmiştir. Sunay ve ark. (2003) fruktoz miktarını çiçek balında %26.57–47.20, ortalama %39.63, salgı balında ise %29.02–36.65, ortalama %32.20 olarak belirlemişlerdir. Çalışılan bal örneklerinde fruktoz miktarı %23.36–45.05 (ortalama %33.43) olarak tespit edilmiştir. Çalışılan bal örneklerinde Glikoz+Fruktoz toplamı %42.44–75.60 (ortalama %61.04) olarak tespit edilmiştir
1 su bardağı şeker yerine ne kadar bal
Baldaki tatlılık oranı şekerden daha yüksektir bal içinde %20 su bulunur. Bu yüzden %100 şeker değildir. 1 su bardağı şeker yerine su bardağının 4/3 ü kadar bal kullanmanız yeterlidir.
Çaya şeker yerine bal koymak
Çaya şeker yerine bal koymak zararlı değildir aksine faydalıdır. Rahatlıkla çaya bal katabilirsiniz.
Baldaki şeker zararlı mıdır?
Baldaki şeker diğer şeker türlerinden ayrılan özelliklere sahiptir. Yüzyıllardır bal şefa kaynağı olarak kullanılmıştır. İnsanın şeker tüketmeden yaşaması neredeyse imkansızken. En faydalı şeker baldan aldığı şekerdir.
Doğal balda şeker var mı?
Doğal ve gerçek balda doğal şeker bulunur bu şeker tıpkı meyvelerden aldığınız şeker gibidir. Yani gıdanın özünde tabiatında olan maddedir. Sofra şekeri gibi veya glikoz gibi rafine edilmiş şekerler değildir.
Tariflerde şeker yerine bal kullanmak
Tariflerde şeker yerine bal kullanmak gayet sağlıklı bir tercihtir. Ama balınızın şifasını korumak için balı pişirmeyin. Soğukken veya ılıkken eklemeyi tercih edin.
Çaya bal katılır mı?
Çaya bal katılır mı sorusunun cevabı her zaman evettir. Çünkü bal bitki çaylarının antioksidan etkisini 7 kart arttırır. Sıcak suya bal katmak balı öldürür algısı yanlıştır. Sıcaklık balı bozar doğru ama bu 65 derece üstü uzun sürecli sıcaklıklar için geçerlidir. Çaya normal şeker eklediğiniz zamanda onda zararlı içerikler ortaya çıkar. Çaya bal katılır mı? Tercihinizin bal olması sağlıklı olanı tercih etmeniz dekemektir.
100 gr balda ne kadar şeker var?
100 gr balda yaklaşık 80 gram çiçeklerden gelen doğal şeker bulunur. Bu parçalanmış özel şeker sofra şekeri ve diğer rafine şeker türlerinden farklıdır. Tabi bu dediğimiz gerçek saf bal için geçerli.
1. İçerik
Şeker veya sakaroz, iki monosakkariti içerir - glikoz ve fruktoz. Her sakaroz molekülü, bu iki basit karbonhidrattan birer moleküle sahiptir ve şekeri %50 fruktoz ve %50 glikozdan oluşur. Bal ise kabaca yaklaşık %38 fruktoz, %31 glikoz, %17 su ve %7 maltoz ile birlikte daha küçük miktarlarda diğer bazı karbonhidratlar, sakaroz, mineraller, enzimler, vitaminler vb. içerir. Bileşim, balın farklı tatları için değişebilir. Hem bal hem de şeker, büyük ölçüde glikoz ve fruktoz içermesine rağmen, tatlılık ve dokularındaki farklılıklar, değişen miktarlarda sakarozdan kaynaklanmaktadır.
2. Besinler
Yukarıda bahsedildiği gibi, sofra şekeri, besin değeri olmayan boş kaloriler içeren saf sakarozdur. Balın temel olarak çeşitli sağlık yararlarından sorumlu olan birkaç temel amino asit, mineral, vitamin, enzim ve besin maddesi vardır. Saf, işlenmemiş gerçek bal, küçük miktarlarda riboflavin, niasin, pantotenik asit, çinko, fosfor, magnezyum, kalsiyum, manganez, potasyum ve daha fazlasını içerir.
3. Kalori
Bir yemek kaşığı şeker 48 kalori, bir yemek kaşığı bal ise 64 kaloridir. Balın daha fazla kalorisi olmasına rağmen, sofra şekerinde olduğu gibi serbest halde bulunan ve glikoza bağlı olmayan daha yüksek miktarda fruktoz nedeniyle şekerden daha tatlıdır. Balın yüksek kalorili içeriği, ölçülü olarak tüketilmesinin nedenidir.
Ayrıca, şekeri bal ile değiştirirken, nispeten az miktarda balın yemeklerinize, tatlılarınıza veya içeceklerinize aynı tatlılığı getirebileceğini göz önünde bulundurarak, şekerle aynı miktarda kullanmanıza gerek yoktur. Yani aynı tatlılığı yakalamak için yarım yemek kaşığı şeker kullanmanız yeterli olacaktır. Ayrıca bazı araştırmalar balın ilginç bir biçimde kalori yakımına yardımcı olduğunu göstermektedir.
4. Glisemik İndeks
Glisemik İndeks veya GI, belirli bir gıda maddesinin kan şekeri seviyenizin ne kadar hızlı yükselmesine neden olduğunu gösterir. Balın GI değeri 55’dir, ancak çeşitli aromalarda mevcut olduğu için değişir. Balın bazı aromalarının GI'si, diğerlerine kıyasla o aromada daha az fruktoz varsa daha az olabilir.
Balın glisemik indeksi 55 civarında olması ile düşük ile orta glisemik indeksli besinler arasında yer almaktadır. Yüksek glisemik indeksli besinlere oranla kan şekerini daha yavaş yükseltir. Düşük glisemik indeksli bir beslenme düzeni, Tip 2 Diyabet gibi metabolik hastalıklar açısından önemlidir.
Sofra şekerinin GI değeri 58 ile 65 arasında olabilir. Bal ile karşılaştırıldığında şeker, yüksek fruktoz içeriği ve mineral eksikliği nedeniyle kan şekerini daha hızlı yükseltebilir.
5. Sağlık Faydaları
Balın faydaları şekerin faydalarından çok daha fazladır. Bu doğal tatlandırıcı, iyileştirici özellikleri nedeniyle uzun süredir ilaç olarak kullanılmaktadır. Öksürüğü bastırabilir, yaraları iyileştirebilir, ishali tedavi edebilir, beslenme sağlayabilir, kilo vermeye yardımcı olabilir ve diğer şeylerin yanı sıra bağışıklığı artırabilir. Doğal antioksidan, antibakteriyel, antifungal ve antiseptik özellikleri enfeksiyonlara, cilt hastalıklarına, solunum rahatsızlıklarına ve sindirim sorunlarına direnmenize ve bunlarla savaşmanıza yardımcı olur. Aksine, uzun vadede birden fazla sağlık sorununa yol açabileceğinden aşırı şeker kullanımından kaçınılmalıdır. Şekerin yukardaki faydalarını göremezsiziniz.
6. Lezzet ve Çeşit
Şeker, beyaz, esmer, toz, şeker kamışı, diğerleri arasında ham gibi çeşitli şekillerde gelir. Aralarındaki en büyük fark, işleme derecesi, kristallerin boyutu ve melas miktarıdır. Bal, ayçiçeği, geven, kekik, çam, kestane, akasya, narenciye, hayıt, ıhlamur, multiflora ve daha pek çok doğal aroma ile ham tatlı hem aromatik çeşitleri mevcuttur. Bu lezzetlerin her birinin benzersiz sağlık yararları vardır ve bu da onu günlük beslenmenize harika bir katkı sağlar.
Neden Şekerden Uzak Durmalısınız?
Aşırı tüketildiğinde şeker sağlığa zararlı olabilir. Kilo alımına neden olmasının yanı sıra tip 2 diyabet, kanser, depresyon ve kalp sorunları riskini artırır. Sürekli aşırı şeker alımı da karaciğer yağlanmasına ve enerji seviyelerinde sık dalgalanmalara neden olabilir. Cildin yaşlanma sürecini hızlandırır ve akne gelişimine yol açar. Şeker ayrıca diğer şeylerin yanı sıra böbrek sorunlarına, çürüklere, hücresel yaşlanmaya, gut hastalığına ve bilişsel gerilemeye neden olur. Ek olarak, yukarıda belirtildiği gibi şekerin sağlığa hiçbir faydası yoktur ve bu nedenle mümkün olduğunca şekerden kaçınılmalıdır.
Balı Tercih Ederek Daha Sağlıklı Alternatifi Seçin
Yukarıdaki karşılaştırmaya bakıldığında, beslenmenizde aşırı şeker kullanımının uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği oldukça açıktır. Balın aşırı kullanımı da tavsiye edilmezken, her gün küçük miktarlarda beslenmenize dahil etmeniz önerilir. Önemli soruya gelince, şekeri bal ile değiştirmeli misiniz? Basit cevap evet. Balın kalori içeriği daha yüksek olabilir, ancak şekerden daha tatlıdır ve aynı tatlılığı elde etmek için daha az miktarda eklenebilir. Minerallerin, vitaminlerin ve diğer hayati besinlerin varlığı ek bir avantajdır. Bağışıklık güçlendirici özellikleri ile özel gıdaların hayatımızda ne kadar önemli olduğu covid - 19 döneminde de yaşayarak öğrendik.
Sofra şekerini belki hayatımızdan tamamen çıkarmak mümkün değil ama kahvaltımızda reçel yerine bal çeşitleri bulundurmak, çayımıza bitki çayımıza şeker yerine tatlandırıcı olarak bal kullanmak. Tatlılarımızda mümkün olduğunca balı tercih etmek ve onu beslenmemizin bir parçası olarak hayatımızda yer vermek önemlidir.
Hep dediğimiz gibi alternatif olarak sunduğumuz bal ham bal, işlenmemiz, gerçek saf bal en iyi en kaliteli bal markası olmalıdır ki balın vücudunuz için tüm faydalarından maksimum fayda sağlayın.